Rakennusluvat kuntoon talvella – rakentamaan heti keväällä!

Talvi on loistavaa aikaa suunnitella kevään ja kesän rakennusprojekteja. Pihavarastot ja aitat ovat käteviä ratkaisuja kotiin ja kesämökeille. Näiden rakennusten pystyttämiseen tarvitaan vielä toistaiseksi rakennuslupa ja mikäs sen parempi aika hakea rakennuslupaa kuin talvi. Rakennuslupaprosessi vie aikaa, joten mikäli tiedossasi on rakennusprojekti, lupaa kannattaa hakea mahdollisimman pian. 

Tässä artikkelissa kerromme rakennusluvan hakemiseen liittyvistä käytänteistä ja prosessin etenemisestä. Hankkiessasi pihallesi Elementti Elli -piharakennuksen, saat meiltä myös rakennuslupakuvat. 

Rakennusluvat ja lupakuvat  

Lähes kaikkeen rakentamiseen tarvitaan oman kunnan rakennuslupa tai muu viranomaisen hyväksyntä. Vuonna 2021 laitettiin vireille lakimuutos, joka mahdollistaisi alle 50 m2 kokoisten varasto- ja vierasmajarakennusten rakentamisen ilman erillistä rakennuslupaa. Lakimuutos on eduskunnan käsittelyssä aikaisintaan kevättalvella 2022.  

Vielä toistaiseksi rakennuslupa on siis haettava aina, kun tontille tehdään uudisrakennus tai olemassa oleva rakennus muuttuu olennaisesti. Rakennuslupaprosessi on aikaa vievää, joten paras aika tulevan kevään ja kesän rakennusprojektien vahvistamiseksi ja saattamiseksi luvan varaisiksi, on talvella.  

Rakennusluvan, toimenpideluvan, purkamisluvan ja maisematyöluvan ratkaisee kunnan rakennusvalvontaviranomainen. Maisematyölupa voidaan siirtää myös kunnan määräämän muun viranomaisen ratkaistavaksi. 

Hakiessasi rakennuslupaa esimerkiksi pihavarastolle, tarvitset aina lupakuvat tulevasta rakennuksesta. Sivuiltamme löydät jokaiselle Elementti Elli -piharakennukselle lupahakemukseen vaadittavan lupakuvan. Kaikki lupakuvat löydät täältä. 

 

Esimerkki Elementti Ellin E7c -piharakennuksen rakennuslupakuvasta.

 

Rakennuslupaprosessi – talvella luvat, keväällä rakentamaan 

Rakennuslupa tai toimenpidelupa haetaan kirjallisesti kunnan rakennusvalvontaviranomaiselta. Rakennuslupaa hakee rakennuspaikan haltija, omistaja tai hänen valtuuttamansa taho, tai sitä vuokra- tai muun sopimuksen perusteella hallitseva henkilö. Rakennuslupahakemukseen liitettävien asiakirjojen määrä vaihtelee hankekohtaisesti. 

Rakennuslupaprosessi kestää useimmiten yhdestä kahteen kuukautta, kesäaikaan ja paikkakunnasta riippuen aika voi olla huomattavasti pidempikin. Jotta siis pääset heti keväällä tekemään uuden piharakennuksen perusteita, kannattaa lupaprosessi aloittaa nyt!  

Lue myös aikaisempi kirjoituksemme, kuinka selviydyt rakennuslupien viidakossa!  

Tee nämä kohdat valmiiksi ennen kuin lumet sulavat 

  • Mihin piharakennus tulee ja mitä käyttöä varten – tee valinnat, sillä tarvitset tämän tiedon rakennuslupaa hakiessasi 
  • Valitse sopivin Elementti Elli -piharakennus omilla valinnoillasi – samalla saat lupakuvat lupahakemusta varten 
  • Starttaa rakennuslupaprosessi ajoissa, sillä siinä saattaa kestää – mitä lähemmäs kesää mennään, sitä enemmän käsittelijöillä on hakemuksia pöydällä, toimi siis pikaisesti 
  • Odota lumien sulamista ja kerää voimia perustusten tekoon 
  • Rakennuslupa taskussa, kevätaurinko lämmittää – on aika tehdä perustukset ja ruveta hommiin! 

 

 

 

Talvitarjous: Helmikuun puoliväliin mennessä tehdyistä tilauksista –10 % alennus!  

Annamme kaikista 15.2.2022 mennessä tehdyistä tilauksista 10 % alennuksen ostoksen loppusummasta. Alennus lasketaan kassalla koodilla TALVI10. Kampanjan aikana tilatut tuotteet toimitetaan toukokuun 2022 loppuun mennessä.  

 

Lue myös nämä: 

https://www.urakkamaailma.fi/rakennuslupa 

http://www.rakennuslupa.fi/ 

https://www.ymparisto.fi/fi-fi/asiointi_luvat_ja_ymparistovaikutusten_arviointi/luvat_ilmoitukset_ja_rekisterointi/maankayton_ja_rakentamisen_luvat/rakennusluvan_hakeminen 

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000007987907.html 

 

Ota yhteyttä – Miten voisimme auttaa?

Etkö löytänyt tarvitsemaasi tuotetta? Tuotevalikoimamme skaalautuu jokaiseen tarpeeseen, ja autamme mielellämme löytämään juuri sinun tarpeisiisi sopivan mallin. Yllättävän edullisesti.